[empty image] [empty image]
[empty image]
[empty image] [empty image] [empty image]
[empty image]

Slackware Линукс на български

(X Window изпитания: xfce)

Забележка: Не всички сведенията, както са описани на тези страници, са действащи за по-нови издания от Slackware 10.1. Например X Window може да работи без файл с настройки или настройките за клавиатура се описват в InputClass.

xfce

Slackware 10.1 е комплектован с xfce версия 4.2.0.
Средата се пуска с командата:

startx /etc/X11/xinit/xinitrc.xfce

Това е първата "работна среда" (Desktop Environment), която ще бъде разгледана. Като такава, освен Window Manager (xfwm4), включва панел (xfce4-panel), file manager (xffm) и други. Няма собствен терминал, а xfterm4 е файл с команди (shell script), който по подразбиране пуска xterm. Тъй като xfce е работна среда, не се очаква бързо пускане. Средата използва fontconfig. При първоначално пукане вместо символи на кирилица се появиха правоъгълници с малки шестнадесетични цифри в тях. Това е признак, че се използва gtk2 и използвания шрифт е без кирилица. Следващите две картинки нагледно показват разликите при кодова таблица ISO8859-5, преди и след настройването на fontconfig, както е описано [тук]:

xfce before
преди
xfce after
след
Бел.: щракнете с мишката върху картината, за да се покаже в пълен размер

Резултати:

LANG коментар
bg_BG.ISO8859-5 Никакви проблеми за кирилицата. Изпитанието с xterm завърши изцяло успешно. Менютата на xmms са на български! Средата е преведена частично на български. В програмата за управление на файлове (xffm), датата на файла съдържа и няколко странни символа.
bg_BG.CP1251 Кирилицата е добре при xfce и изпитанието с xterm, за кирилица в заглавието на прозореца. При gtk приложенията, като xmms, обаче излизат латински символи, както е показано на картината [тук]. Програмата xmms търси -adobe-helvetica-*... и за това има само шрифтове с латински символи.
bg_BG.KOI8-R При xmms шрифта в менюто се получи по-дребен, както е показано на картината [тук]. За останалото, резултатите са като при ISO8859-5.
bg_BG.UTF-8 При xmms в менюто се получиха квадратчета, както може да се види на картината [тук]. В програмата за управление на файлове (xffm), датата на файла бе наред! За останалото, резултатите са като при ISO8859-5.

Заключение: Работната среда xfce е с много приятен графичен дизайн и се пуска бързо. Кирилица се поддържа отлично при всички кодировки. Средата е преведена частично на български и нейните български привърженици, трябва да се включат по активно за превеждането и. Програмата за управление на файлове има проблем с представянето на български на датата на файла, при осем-битовите кодови таблици.


Български в kde >>

Съдържание:

  1. Начало
  2. Езикови настройки
  3. Създаване и настройване на потребители
  4. Настройване на графична среда X Window (I част)
  5. Настройване на графична среда X Window (II част)
  6. X Window изпитания
  7. Настройване на графична среда X Window (III част)
  8. X Display Managers
  9. Настройване на графична среда X Window (IV част)
  10. Потребителски профил и X Window
 
Разрешително(лицензия):

Автор на тази статия е Румен Петров.

Автора Ви дава правото да разпространявате, обнародвате или отпечатвате статията или части от нея само, ако изрично укажете неговото име и посочите за местоположение този първоизточник(URL).

[empty image]
[empty image] [empty image] Last modified : Sunday May 12, 2019 [empty image]